BEAGLE

Om beaglen

“ Det är en livlig och ivrig liten hund, full av entusiasm och energi, alltid redo för alla aktiviteter som den är involverad i. Allt i
rasen anger spänst och det finns ingen bättre syn än ett beaglepack i full karriär med sina huvuden ner i spåret och svansen rakt upp när de koncentrerar sig på jakten."


Historik

Rasens namn nämns första gången på 1400-talet. I dag anses England vara rasens ursprungsland. Beagle är den minsta och troligen äldsta av de tre brittiska kusinerna beagle, harrier och foxhound, vilka alla används till drevjakt i stora släpp, så kallade pack. Man jagade inte till häst med rasen, vilket är tradition med harrier och foxhound, utan hundarna följdes till fots, vilket fortfarande är brukligt; detta kallas beagling. I Sverige har beagle sedan 1950-talet omskolats till ensamdrivande jakthund. 1953 bildades Svenska Beagleklubben.


Användningsområde

Beagle är en drivande hund som används för drevjakt på hare, rådjur, hjort och räv och som komplement under icke jakttid kan man aktivera hunden med viltspår, agility och lydnadsdressyr/tävlingslydnad.


Hälsa

Den hör enligt försäkringsbolagens statistik till de friskare raserna. Sköldkörtelrubbning, diskbråck, epilepsi, aseptisk meningit (hjärnhinneinflammation) och höftledsdysplasi (HD) förekommer i låga frekvenser inom rasen.


Egenskaper / Mentalitet

Rasen ska vara en öppen, vänlig och livlig jakthund. Den ska vara modig, mycket aktiv, uthållig och målmedveten. Den ska vara alert, intelligent och ha ett stabilt temperament.